mandag den 20. august 2012


Museumsopgave

Jeg har valgt at besøge museumværften i Flensborg. Museumsværften er en værft som udfra historiske planer bygger typiske sejl- og arbejdsbåde fra det 18. og 19. århundred. I Museumsværften er der ansat flere bådebyggere og de har løbende en praktikant. I dette museum kan man få en indsigt over hvordan både så ud og blev bygget for mange år siden. Museet har ingen ansat pædagog men er åbent for alle og enhver. Børn og unge kan alene eller med deres forældre bygge lille både og også handicappede har mulighed for at se nærmest det hele, men der er intet wc der er velegnet til handicappede. I det hele taget er museumsværften et lille men spændende museum og er velegnet til alle aldere, på den ene side kommer museet med historiske fakta og på den anden side får børn mulighed for at bygge deres eget båd.

I forhold til et pædagogisk forløb har jeg tænkt mig at man fint med en sfo-gruppe kunne besøge dette museum får at få en oplevelse og en god optakt for selv at bygge både. Tanken er at børnene på en eller anden måde skal bygge et båd der ikke synker. Her skal pædagogen stille forskellige arbejdsmaterialer til rådighed som f.eks. kunne være træ, træpinde, stof, silikon, sten, papmache, styropor eller plastikflasker. Børnene må naturligvis selv komme med ønsker om andre materialer og efter mulighed skal disse beskaffes. Tanken er nu at børnene på egen hånd gå i gang med at bygge et båd. Børnene skal få vejledning og hjælp i håb om at også hvert barn bygger et båd der ikke synker. Det vigtige er at børnene får lov til at bruge deres fantasi og bygger deres egen både og ikke et båd efter plan.

Jeg har valgt at bygge et fragtskib ud af træ, silikon, sten, træpinde, elastikker og bagepapir, et U-båd ud af en plastikflaske, en elastik, en plastikslange og en luftballon og et sejlskib ud af en plastikflaske, grene, silikon, plastfilm, sten og gummibånd:

Bådene fungerede næsten som de skulle, fragtskibet ligger ikke helt lige i vandet, sejlskibet sank efter et minut og U-bådet har også lille tekniske fejl.

Efter at alle børn har bygget deres båd eller både skal gruppen samlet komme ud til en lille sø eller lignende for at afprøve bådene, man skal huske at sætte sno på alle både for at man igen kan få dem ud af vandet hvis de synker eller sejler lidt væk. Dette er afslutningen på aktiviteten, men børnene kan måske på egen hånd får lov til at bygge videre på deres både.